A Sprawl-trilógia

Szerző: root1 Közzétéve:

 

Megérkezett a  Bertók László Városi Könyvtárba 
William Gibson korszakalkotó sci-fije, a Sprawl-trilógia!

Gibson 1984-es Nebula-, Philip K. Dick- és Hugo díjas regénye a Neuromancer a modern cyberpunk egyik alapművévé vált. Több film is kölcsönzött belőle elemeket, pl. a Mátrix is.
Informatikatörténeti könyvek is előszeretettel utalnak a szerzőre, hiszen 1984-es víziója meghatározó volt a “virtuális valóság” értelmezésében. A sorozat két további darabja az 1986-os Count Zero, és az 1988-as Mona Lisa Overdrive kevésbé ismert hazánkban. A trilógia darabjai lazábban kapcsolódnak egymáshoz. A trilógia az Agave Könyvek gondozásában új, korszerűbb fordításban jelentek meg 2021-ben. 

Azt is kevesen tudják, hogy ugyanabban az elképzelt világban játszódik, mint Gibson korábbi novellái: az 1981-es Johnny Mnemonic (filmváltozata is van), valamint a “Burning Chrome” (1982), és a “New Rose Hotel” (1984).

William Gibson 1948-ban született Dél-Karolinában. Az 1980-as években a sci-fi cyberpunk alfaja felé fordult írásaiban. A műfajra jellemző, hogy disztópikus, borúlátó jövőképben a high-tech és az alvilág összefonódásai kerülnek elemzésre, bemutatásra. Főhősei jellemzően a társadalom peremén élő kvázi törvényen kívüliek.