Abszolút töri – Titkos kapuk nem csak Narniába vezetnek!

Szerző: root1 Közzétéve:

Mindenki tudja irodalmi tanulmányaiból, hogy Nagyváradot becézték Körös-parti Párizsnak is mozgalmas művészeti-irodalmi élete miatt. Ennek analógiájaként nevezik Szamos-parti Hollywoodnak Kolozsvárt.

Kolozsvár az I. világháború előtt, a dualizmus korában a magyar kulturális élet egyik nagy központja volt. Budapest mellett itt virágzott leginkább a magyar mozgófilmgyártás is.
Két, külföldön világhírűvé vált magyar filmes is itt kezdte pályafutását. Kertész Mihály, akit a nagyközönség leginkább Michael Curtiz néven ismert meg, mint a Casablanca című film Oscar-díjas rendezőjét. Illetve Korda Sándor, aki sir Alexander Korda néven – testvéreivel együtt – a brit filmgyártás egyik meghatározó alakja lett.  Miután Zágoni Bálint több szakcikkben és dokumentumfilmben dolgozta fel Janovics Jenő filmstúdiójának történetét, testvére Zágoni Balázs egy fantáziadús ifjúsági regénnyé gyúrta a történetet. Mi lenne akkor, ha házi dolgozatot kellene írni Kertész Mihályról egy csapat mai diáknak, s lehetőségük adódna visszautazni a múltba, hogy személyesen figyeljék meg kezdeti lépéseit?

A Pagony kiadó Abszolút Töri sorozatba olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogatnak, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz.

Az abszolút töri sorozat korábbi kötetei már elérhetőek a könyvtárban:
Mészöly Ágnes: A királyné violája. (2020) – Mátyás Király korába kalauzolja az olvasókat.
Wéber Anikó: Az ellenállók vezére (2020) – A 19. századi Pest-Budára, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utáni korba repít vissza.