Fénnyel rajzolt pillanatok – Bágyi Ferenc könyvbemutató

Szerző: root1 Közzétéve:

Fénnyel rajzolt pillanatok / Bágyi Ferenc; [szöveg és szerk. Kókai Márton]; [könyv és borítóterv Remete Pál “Paya”]. – [Vásárosnamény] : Kiss B. Vagyonkezelő Kft., 2023. – 220 p. : ill., részben színes ; 28,5 cm x 22 cm
ISBN 978-615-01-8884-3 kötött : 10000 ft,-

 

Könyvismertetés

A Kókai Márton által szerkesztett könyv első fele – közel 80 oldalon át – meséli el Bágyi Ferenc (1945-2022) élettörténetét. Aki az általunk csak „Bágyi-legendárium”-nak nevezett történethalmazt ismeri, az is talál benne tartalmilag új és érdekes mozzanatot. A pontosabb részletek és a képillusztrációk mindenképpen az újdonság erejével hathatnak sokaknak. Főleg azoknak, akik a természetfotósnak csak egy oldalát ismerték. Bágyi Ferenc, ha a személye, élettörténete szóba került mindig határozottan visszakérdezett: Melyik Bágyi Ferencre kíváncsi? A fotósra, a kerékpárversenyzőre, a testépítőre, az artistára? – Mert mindez Bágyi Ferenc volt még mielőtt Franz Bagyi megszületett volna Németországban…
A kötet közel negyven oldalt szentel ennek az ifjúkornak, hogy aztán újabb közel negyven oldalon át Franz Bagyi megszületését és kiteljesedését mutassa be. A könyv designjával is segíti az időrendi áttekintést, a kronológia fontosabb évszámai a lap alján húzódó arany vonalon is megjelennek.


Ez élettörténet után tizenhat oldalon keresztül pályatársak, barátok emlékszilánkjait olvashatja az érdeklődő. Ezek a rövid visszaemlékezések némileg árnyalják az életrajzot, jobban segítenek megérteni és bemutatni Bágyi Ferenc jellemét, személyiségét.
A könyvet közel 90 oldalas fotóválogatás zárja a fényrögzítő erdei munkás természetképeiből.
A 2023 decemberében megjelent kötet szerkesztője nagyrészt a Bágyi Ferenc által összegyűjtött dokumentumokat és naplórészleteket tudta forrásként felhasználni – így az életrajzban más hivatkozásokat és bibliográfiát sem találhatunk. Még ezzel az apró hiányossággal együtt is hiánypótló kötet, hiszen Feriről már angol és német nyelven is jelent meg könyv – de anyanyelvén ez az első.

 

Könyvbemutató a kiállításban

A könyvet 2023 december 17-én mutatták be Nagyatádon, a Nagyatádi Kulturális Központ kiállítótermében, ahol a díszletet a Nagyatádi Fotókör december 7-én megnyílt kiállítása szolgáltatta. Fábián Viktória kezdő gondolatai után Kóczián Zoltán Gergely a Nagyatádi Fotókör alapítótagja és a Bertók László Városi Könyvtár vezetője beszélt saját fotótörténeti kutatásai kapcsán a Bágyi Ferenc jelenségről, a hozzá kapcsolódó, saját maga által terjesztett és gerjesztett legendákról. S mindarról a nehézségről, amivel egy szerkesztőnek, kutatónak szembe kell néznie, ha olyan személyről ír életrajzot, akit nem vagy csak nagyon felületesen ismert.

Bágyi Ferenc csak keveseket engedett magához igazán közel, a többiek csak az élő legendát ismerhették. S bár nagyon sokat és nagyon szívesen mesélt saját magáról is, nem lehetett soha rajtakapni azon, hogy másként mond el egy-egy történetet. Ezek a történetek az ismerősei között szép lassan folklorizálódtak, s  elkezdtek önálló életet élni.

Bágyi Ágnes megköszönte a szerzőnek és a kiadónak, hogy létrehozták ezt az albumot; a házigazdáknak pedig a könyvbemutató megvalósítását. A könyv gondolata már Bágyi Ferenc életében megfogalmazódott, de megvalósítani már csak barátai, tisztelői tudták.

Kókai Márton a Nimród vadászújság szerkesztője vállalta magára a kötet szövegezését és szerkesztését. Mint elmondta ő nem ismerte személyesen Bágyi Ferencet, s csak most a kötet írása közben ismerkedhetett meg vele azon személyes naplóbejegyzések, lejegyzett történetek által, amit az özvegy a rendelkezésére bocsájtott. Hogy a kép teljesebb legyen, interjúkat is készítettek olyanokkal, akik régóta és közelebbről ismerték Bágyi Ferencet.

Kókai Márton három rövid, de Bágyi Ferenc jellemét hűen tükröző idézettel zárta a könyvbemutatót.

A nemzetközileg is elismert természetfotós egy éve hunyt el karácsony táján Nagyatádon.

A december 17-i dátum egyben az emlékezés napja is volt. A rendezvény előtt és után tisztelői egymással osztották meg gondolataikat, idézték fel a róla szóló- és a közös emlékeket. Nem utolsósorban a kötetben közreműködő interjúalanyok itt vehették át saját példányaikat is, amiket dedikáltathattak a szerzővel és Bágyi Ágival is.

Könyvtárunk is kapott példányokat, hogy olvasóink is megismerhessék Bágyi Ferenc életét és munkásságát.

© Fotó: Szőke Viktória