0 Á B C D É F G H J K L M N P R S T V W Z

BOGNÁR TIBOR

Szerző: root1 Közzétéve:

Bognár Tibor (1947-2021) Taranyban született 1947. január 1-én, ahol akkor nagyanyja volt a bába, így természetes volt, hogy anyja itt szüli meg. Alapfokú iskoláit Nagyatádon, középfokú iskoláit Seregélyesen végezte. Mezőgazdasági gépész végzettséget szerzett. Később, felnőttként  a gépésztechnikus végzettséget is megszerezte. Tagja volt a nagyatádi bélyeggyűjtő körnek, ennek újdonság felelőse is volt. Gyűjteményének jelentős részét ekkor még az érmék tették ki. Az 1990-es években kezdett el a helytörténet iránt érdeklődni. A 2000-es években a Bodvicai Felolvasókör tagjaként már számos helytörténeti cikket írt – ezek nagy része akkor még kiforratlan, sok hibát tartalmazó írások voltak. E körben publikált többek közt Horváth Ferenc (Feri bácsi), Nagyné Gyánó Ágota és Györe Béláné is helytörténeti írásokat.

Nagyatádon a Kereskedők Házában rendezte be üzletét, ami később inkább bemutató és kiállítóterem lett. Elvégezte az értékbecslő iskolát Pécsett szőnyeg, ásvány, festmény, érme és papír dokumentum tárgykörben.
2013-ban alapította meg a Nagyatád Helytörténet Kutató Egylet-et, melynek első elnöke is volt.
2019-ben “ilyen volt – ilyen lett” képeslapokat jelentettek meg, 2020-ban könyvkiadásra nyertek pályázatot. A könyv már csak posztumusz jelent meg. Győrben hunyt el, 2021. július 20-án.

(Kiss Attila nyomán.) 

Related Szócikk