0 Á B C D É F G H J K L M N P R S T V W Z
Va Ve Vi

VISI IMRE

Szerző: root1 Közzétéve:

Visi Imre (1852-1889) publicista. Nagyatádon született. Apja Visy Pál nagyatádi, majd megyei tisztifőorvos volt. Apai nagynénje Visy Jozefa, a nagyatád második gyógyszerészének Jobst Jánosnak a felesége volt.

Középiskoláit Kaposvárott és Nagyszombaton végezte. Jogot hallgatott Pécsett és Budapesten, de már diák korában hírlapírói pályára lépett 17 évesen.

Dolgozott a Pesti Naplónak, a Reform és Hon című lapoknak. Mikor a Nemzet c. politikai napilap megalakult (1882), segédszerkesztője, 1883-tól felelős szerkesztője lett. 1884-től az országgyűlés tagja is volt.

Neki köszönhető a Magyarországi Hírlapírók Nyugdíjintézetének megalakulása, melynek előbb titkára, később alelnöke volt. Megírta Tisza Kálmán jellemrajzát (1885) és Memor név alatt a Tíz esztendő c. politikai tanulmányát. Ismert és sikeres műfordító volt.

Jules Verne három regényét is magyarra fordította. A Jangada (Nyolcszáz mérföld az Amazonason), A Robinsonok iskolája, valamint az Egy kínai viszontagságai Kínában a Franklin-Társulat Verne sorozatában jelent meg.

Halálakor Mikszáth Kálmán írt róla nekrológot.

Related Szócikk